18 Mart 2009 Çarşamba

God of War, Trajik ve Epik Kahramanlar üzerine

God of War gerçekten inanılmaz bir oyun. Aslında bir oyundan çok daha ötesi. Homeros görseydi eğer kesinlikle o da severdi. Kendi anlattığı Yunan mitolojisinin daha güzel bir görselleştirmesi yapılmadı kanımca şu ana kadar. Mekanlar, karakterler, mitolojik yaratıklar, kısacası her şey insanı doğrudan tutup mitolojinin dipsiz derinliklerine kadar sürüklüyor aniden. PSP versiyonunu oynadım ve bitirdikten sonra gerçekten tüyleriminin diken diken olduğunu hissettim. Kratos'un sağlam karakteri, kendinden emin hareketleri ve her şeyden de öte trajik ve epik kahramanların bir birleşimi olması insanı gerçekten derinden etkiliyor. Yunan mitolojisindeki trajik kahramanlara bakıldığında akla gelen ilk örneklerden biri Oedipus oluyor. Oedipus'un geçtiği zamanlara baktığımızda antik mitolojideki kırılma noktasına denk geldiğini görüyoruz. Kırılma noktasından kastım, kişilerin artık çok tanrılı dinlerine ve dolayısıyla bununla birlikte gelen mitlere olan inançlarını yitirmesidir. İşte bu nedenle Oedipus bir trajik kahramandır. Kendi annesiyle birlikte olduğunu öğrenince cezasını tanrılara bırakmayıp kendi gözlerini kör ederek kendisi vermiştir. Kratos ise kendi ailesini kendi elleriyle öldürdüğü ve ruhunu kaybettiği için trajik bir kahraman olarak betimlenebilir. Ancak aradaki fark Kratos'un doğrudan tanrılarla temas halinde olup onlar tarafından verilen görevleri yerine getirmesidir. Bu notada bir epik kahraman olan Herkül'le arasında bir benzerlik vardır ancak Kratos tanrıların soyundan gelmez. Ruhunu Ares'e sattığı için artık insani özelliklerini kaybetmiştir ve Ares'in Atina'ya saldırması üzerine tanrılar Savaş Tanrısı'na karşı Kratos'u kullanmak ister ve kendisine ölümsüz güçler verilir.

God of War - Chains of Olympus oyunundaki ana mekan Hades idi. Olayların büyük bir çoğunluğu Hades'te geçiyor ve böylece yeraltı ülkesinin gizemli yerlerini keşfetmiş oluyoruz. Ve buradaki en heyecan verici şey ise Atlas'ı görüyoruz. Yunan mitlerine baktığımızda Atlas'ın Zeus tarafından dünyayı omuzlarında taşıma cezasına çarptırıldığını görüyoruz. Ama God of War'un senaryosu içerisinde bunu bizzat biz kendi ellerimizle Kratos'a yaptırıyoruz ve üstelik karşımızdaki de başında zeytin dalı olup beyaz bir kıyafet içerisindeki uzun saçlı ve sakallı Atlas değil. Tam olarak bir titan'ın olması gerektiği gibi resmedilmiş bir Atlas :)

Sonuç olarak söyleyebilirim ki fantastik kurgu ve mitoloji tutkunlarının kesinlikle oynaması gereken bir oyun. Bir an önce başlayın derim.

Hiç yorum yok: